Pembaca Setia

Jumaat, 9 April 2010
Photobucket


KESAN BURUK ONANI PADA KESIHATAN

Kenyataan doktor sakit tuan, Dr.Ismail Thamby boleh dijadikan panduan :-

1) Kesan buruk kepada kehidupan seksual apabila berumahtangga.

Jika anda lakukan onani secara luar biasa seperti melakukan rangsangan seksual secara kasar dan kuat untuk mengecapi klimaks, mungkin apabila beristeri, anda akan mendapati bersetubuh dengannya tidak memberi kepuasan seperti anda kecapi secara onani.

Masalah ini dikenali sebagai ‘Traumatic Masturbatory Syndrome' yang menimbulkan masalah ialah onani mengakibatkan klimaks anda berlaku dengan cepat, yang jika berterusan dan diamalkan akan mengakibatkan anda tidak dapat bertahan lama apabila mengadakan hubungan seksual sebenar.

2) Tahap kesihatan kemaluan boleh terjejas hingga Mati Pucuk.

Selain itu, jika agak ganas dengan cara merangsang anggota sulit anda sehingga mengakibatkan anggota itu sakit dan bengkak, kemungkinan satu hari anda akan mengalami mati pucuk apabila kerosakan lama menunjukkan kesannya.

Ini kerana anggota sulit adalah organ vaskular dan tidak boleh diurut atau dirangsang dengan keras. Ia hanya sesuai untuk dirangsang melalui salur faraj perempuan.

3) Boleh mandul kerana kerosakan buah zakar lelaki.

Namun, saya ingin mengingatkan yang kerosakan buah zakar boleh berlaku pada bila-bila masa ketika melakukan onani, dan jika ia berlaku dan menjejaskan kilang sperma, sudah tentu anda akan mandul kerana sperma tidak lagi dihasilkan ‘kilang'.

Sebagai contoh, anda melakukan onani dalam keadaan tidak terkawal seperti pengaruh alkohol, menyebabkan tidak tahu atau sedar ketika itu anda teragut buah zakar atau mencederakan buah zakar.

Anda hanya menyedari selepas beberapa lama yang buah zakar anda menjadi semakin kecil atau bengkak, dan jika kilang sperma terjejas, anda akan menjadi mandul.

Sudah tentu perkara yang menyeronokkan sukar untuk dihentikan, kecuali berlaku sesuatu perkara yang memudaratkan seperti keradangan buah zakar, kecederaan zakar seperti kebengkakan zakar.

Bagaimanapun, ia sudah terlewat jika tiada cara perawatannya. Mungkin jika zakar terkulai, bengkok atau patah, ada cara rawatan seperti pemulihan dengan pembedahan atau penggunaan alat pemulih.

Namun, jika kilang sudah rosak dan buah zakar mengecil, tiada penawarnya. Jadi cuba kurangkan amalan onani, terutama secara kasar. Anda perlu ingat, anda hanya ada satu zakar, bukan sepasang. Jika zakar itu tidak berguna, hidup anda merana selama-lamanya!

Nota : Kebiasaannya onani dilakukan oleh anak-anak muda yang mencapai umur baligh atau orang-orang yang tidak berkahwin.Untuk mencegah perkara ini diperlukan kefahaman yang betul tentang agama,sedangkan pendedahan agama di kalangan remaja kita tidak mencukupi untuk membentuk jatidiri yang kukuh.Jadi serangan gambar lucah di internet,hp,cd,dvd dsbgnya berjaya mengalahkan mereka.Walaupun begitu Islam menganjurkan umatnya berpuasa(puasa sunat) untuk mengekang nafsu.Walaupun ia puasa sunat tetapi dalam keadaan untuk menjaga kesucian diri maka tiada alternatif lain,tetap kena buat.

Selain itu menundukkan pandangan juga membantu untuk mengelakkan khayalan liar menguasai fikiran.Anak-anak muda yang menggunakan facebook atau lain -lain program di internet hendaklah menjaga mata supaya tidak memandang kali kedua terhadap iklan lucah yang terlampau banyak dipampang.Jika kamu sayang kepada kesucian hati kamu dan iman kamu lebih baik elakkan ruangan kenalan di internet,kecuali dengan niat untuk berdakwah atau berkawan kerana Allah.Niat selain kerana Allah akan menimbulkan fitnah dan dosa yang akan menjadi penyesalan/kemusnahan bagi diri kamu sendiri.Jangan bermain-main atau anggap enteng dengan dosa.